La Llei Orgànica 9/2013, de 20 de desembre, de control del deute comercial en el sector públic va modificar la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostaria i sostenibilitat financera, introduint dins del principi de sostenibilitat financera el control del deute comercial i la lluita contra la morositat en el sector públic. En el marc d’aquesta llei s’han establert uns indicadors comuns per a totes les administracions públiques que mesuren el període de pagament als proveïdors.
Es calculen i publiquen mensualment les dades del període mitjà de pagament en compliment del Reial Decret 1040/2017, de 22 de desembre, que determina la metodologia del càlcul del període mitja de pagament a proveïdors de les administracions públiques i les condicions i el procediment de retenció de recursos dels règims de finançament, previstos per la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostaria i sostenibilitat financera.
Es destaquen els següents aspectes de la metodologia de càlcul:
• L’indicador període mitjà de pagament (en endavant PMP) mesura el retard en el pagament del deute comercial en termes econòmics, com a indicador distint del termini màxim de pagament a proveïdors establert en la normativa en matèria de morositat.
• Àmbit subjectiu d’aplicació: l’administració de la Generalitat de Catalunya i les seves entitats, empreses, fundacions i consorcis classificats com administració pública segons la definició que estableix el Reglament (UE) núm. 549/2013 de 21 de maig de 2013 relatiu al Sistema Europeu de Comptes Nacionals i Regionals.
• Operacions seleccionades:
- Només s’inclouen factures emeses des de l’1 de gener del 2014 que constin en el registre comptable de factures o equivalent i les certificacions mensuals d’obra aprovades a partir de la mateixa data.
- S’exclouen les obligacions de pagament entre entitats que tenen consideració d’administració pública indicades en l’àmbit subjectiu. També queden excloses les propostes de pagament que hagin estat objecte de retenció com a conseqüència d’embargaments, manaments d’execució, procediments administratius de compensació o actes similars dictats per òrgans judicials o administratius.
- En el cas de les factures pagades amb càrrec al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) es considera com a data de pagament material la data de la proposta de pagament definitiva formulada per la Comunitat Autònoma.
• Còmput de períodes:
- Nombre de dies de pagament: són els dies naturals transcorreguts des de la data d’aprovació de les certificacions d’obra, la data d’aprovació dels documents que acrediten la conformitat amb els béns entregats o serveis prestats o des de la data d’entrada de la factura en el registre administratiu, fins la data de pagament per part de l’Administració.
- Nombre de dies pendents de pagament: són els dies naturals transcorreguts des de la data d’aprovació de les certificacions d’obra, la data d’aprovació del documents que acrediten la conformitat amb els béns entregats o serveis prestats o des de la data d’ entrada de la factura en el registre administratiu, fins l’últim dia del període al que es refereixin les dades publicades.
• Publicació: la publicació mensual del període mitjà de pagament a proveïdors realitzada conforme la metodologia prevista en el RD 1040/2017 és aplicable a partir de les dades del mes d’abril del 2018, d’acord amb la disposició transitòria única.